Έκπτωση φόρου με ηλεκτρονικές συναλλαγές

31 Μαΐου, 2018

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την  έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τα μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση  φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με Πιστωτικές/Χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

– 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

– 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

– 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω

Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για την επίτευξη της έκπτωσης του φόρου.

Σχεδόν όλες οι δαπάνες διαβίωσης περιλαμβάνονται στη λίστα που εφόσον πραγματοποιηθούν με Πιστωτικές/Χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking οδηγούν στην κατοχύρωση του αφορολόγητου αυτού ορίου. Εξαιρούνται ρητώς τα ενοίκια, οι δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, οι αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, η πληρωμή φόρων, κι αγορές μετοχών.

Ειδικά τα ιατρικά έξοδα βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών καθότι για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10%  εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.