Ο Τουρισμός την εποχή της πανδημίας αλλά και μετά

28 Απριλίου, 2020

Του Γιάννη Κλεώπα, Πρόεδρος της Kleopas Alliott Business Consultants

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελεύθερη διασύνδεση των ανθρώπων μέσω των ταξιδιών δηλαδή ο τουρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Το επίτευγμα όμως αυτό σε εποχή πανδημίας όπως αυτή που βιώνουμε φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα πολύ ευάλωτο σημείο.

Τουρισμός λοιπόν εν μέσω πανδημίας είναι μόνο δυνατός όταν οι κρατικές υποδομές υγείας των διαφόρων χωρών θα έχουν εξελιχθεί τόσο που να παρέχουν ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των ανθρώπων που καταρχήν τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν είναι μικρότερος. Προσθέτοντας και την προϋπόθεση πως δεν αισθάνονται φόβο τότε ο αριθμός αυτός μικραίνει κι άλλο.

Αν συνεκτιμήσουμε και το γεγονός πως οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν στον πελάτη τους την βεβαιότητα πως λαμβάνουν κάθε μέριμνα ώστε να έχουν εγκαταστάσεις και υλικά ασφαλή.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ο αριθμός των ταξιδιωτών μειώνεται δραματικά και το κόστος φιλοξενίας αυξάνει. Ταυτόχρονα με την μείωση του αριθμού των ταξιδιωτών μειώνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά μεταφοράς προσώπων, (αερομεταφορείς, πλοία, τρένα κλπ) και επομένως αυξάνει το κόστος ταξιδιού και διαμονής.

Αυτό θα συμβεί και μετά την λήξη της πανδημίας και για μερικά, ελπίζουμε λίγα, χρόνια.

Γενικά αναμένω προσωπικά το τουριστικό business model και το profile του επισκέπτη να αλλάξει σημαντικά και κατά συνέπεια η τουριστική αγορά να οδηγηθεί σε ένα διαφορετικό τοπίο στο άμεσο μέλλον.